Møt Ada Braaten

Ada Braaten er vokst opp i stallen, og med en mor som var en av Norges beste sprangryttere, var det naturlig at også hun skulle begynne med dette. Vi har snakket med Ada om hennes liv som sprangrytter på toppnivå, og hennes forhold til Agria Oslo Horse Show. 

Foto: Equine Sport Photography

Hva vil du si er de største høydepunktene i karrieren din så langt?

Det må nok være å bli topp 3 på mitt første 5*-stevne, med en av hestene som har betydd aller mest for meg og vært en stor del av å forme meg til den rytteren jeg er i dag. Det var med på å gi mye motivasjon og en bekreftelse på at «hard work pays off». Det har ledet til mange andre høydepunkter, men det må være det jeg ville satt høyest!

Har du møtt på noen store utfordringer som sprangrytter? Hvordan har du løst det?

Det er ingen tvil om at det er flere nedturer enn oppturer i denne sporten, spesielt med så små marginer som spiller inn. Det har vært flere perioder hvor jeg har følt at jeg ikke presterer som jeg ønsker, de periodene føles veldig lange. Det er mamma som skal ha mye cred for å gi meg en like sta vilje som henne, hun har motivert meg og alltid sagt «den som gir seg er en dritt», så da skal jeg hvert fall ikke gi meg!

Hvordan håndterer du presset og forventningene som følger med å konkurrere på et høyt nivå?

Teamet jeg har rundt meg har lært meg at jeg alltid skal fokusere på meg selv i konkurransesituasjon, jeg stoler 100% på avgjørelsene vi tar. Det har hjulpet meg mye på veien. Ingen tvil om at jeg har hatt perioder hvor jeg har truffet veggen og det har da gått utover meg selv psykisk og fysisk. I disse periodene har jeg hatt et utrolig team rundt meg som har gjort at jeg har kommet enda sterkere ut på andre siden.

Hvordan ser en typisk treningsuke ut for deg?

Når det er en uke uten stevne, er det bakkearbeid for alle hestene mandag. Tirsdag er det hopping for noen av hestene og bomarbeid for de andre. Onsdag er det hopping for de som gjør bomarbeid tirsdag og bomarbeid for de som gjør hopping tirsdag. Torsdag og fredag er det som regel bakkearbeid for alle, med mindre noen har behov for annen trening. Hestene har én rolig dag i helgen med lett longe eller tredemølle, og får det arbeidet de har behov for de dagen de ikke har fri.

Har du noen mentorer eller forbilder innen sporten som har hatt stor betydning for deg?

Mamma! (Nina Braaten) 

Hvor finner du inspirasjon og motivasjon i hverdagen som rytter?

Det er interessen for hestene, ønsket om å nå målene mine og resultatene det gir når man jobber hardt som motiverer og inspirerer meg i hverdagen.

Hva betyr Agria Oslo Horse Show for deg?

Oslo Horse Show er et stevne jeg har ridd fra jeg var 9 år, det er alltid like gøy å få ri på en så fin arena på hjemmebane! Et stevne som står i kalenderen hvert år!

Har du noen minner fra Oslo Horse Show som skiller seg ut?

Det er da jeg ble topp 3 på mitt første 5*-stevne! 

Hvor viktig synes du det er å ha et arrangement som Agria Oslo Horse Show i Norge?

Jeg synes det er fantastisk at vi har et stevne som Agria Oslo Horse Show i Norge. Det er bra for å få sporten i Norge enda mer opp og frem, da det gir mulighet for alle til å kunne ri på en slik arena. Også for å sette Norge på det internasjonale kartet.

Hvordan har du sett sprangridningen utvikle seg i Norge de siste årene?

Toppsporten for de få det gjelder markerer seg internasjonalt, og det er bra, dessverre mangler vi rekruttering.

Hva tenker du om fremtiden for hestesporten i Norge og internasjonalt?

Sporten er veldig kostbar og har blitt enda mer kostbar, dessverre er den ikke for alle. De med store økonomiske muligheter vil fortsette å hevde seg – og avstanden er jeg redd vil øke.

Hva tror du skal til for å rekruttere flere unge til hestesporten?

Vi må holde på rideskolene og satse på lavterskeltilbud i den grad det er mulig

Har du noen råd til unge ryttere som ønsker å satse på en karriere innen sprangridning?

«Hard work pays off»! Jobb hardt og målrettet, sørg for å ha et godt team rundt deg og vær lojal ovenfor disse og trenere. 

Hva er dine mål for fremtiden innen sprangridning?

Jobbe hardt og hardere og komme så langt som er mulig for meg og teamet rundt meg.